In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Niet in ons land - niet in de rest van de wereld. Daarom is het belangrijk dat we elkaar echt blijven ontmoeten. Als we dat met velen doen, kan vrijheid blijven bestaan. Daarom gaan we op 5 mei in heel Nederland met elkaar aan tafel, om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren.
De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. Zoals we dat gewend zijn bij Scouting. Samen koken en/of samen eten is een wezenlijk onderdeel van ons programma. Het is een gelegenheid om samen te komen en een gesprek met elkaar te hebben. Zo leren we elkaar beter kennen. Op grote evenementen gaan we graag bij elkaar en met elkaar koken en eten. Dat is ook de opzet van de Vrijheidsmaaltijden: elkaar uitnodigen en opzoeken om in gesprek te gaan over vrijheid en onvrijheid om elkaar beter te begrijpen.
De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting om met elkaar te spreken over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.
Hier vind je alle algemene informatie over de Vrijheidsmaaltijden 2024. 

Vrijheidsmaaltijden door Scouting

Als Scoutinggroep ben je gewend om een evenement als een gezamenlijke maaltijd met tientallen of zelfs honderden deelnemers te organiseren. Je kan dit doen met de stafleden van je groep, maar je kan het natuurlijk ook als een mooie en leerzame Exploreractiviteit neerzetten. Je kunt het organiseren voor je eigen leden, ouders en mensen in je netwerk, maar nodig vooral anderen uit. Denk aan buurtbewoners, scholen, asielzoekerscentra, Vluchtelingenwerk en bedrijven. Dan sta je echt open en maak je verbinding, hoor je andere meningen en kun je overbrengen waar Scouting voor staat.

Dit jaar (2024) kun je voor de organisatie subsidie aanvragen bij het Vfonds!
Het Vfonds geeft € 350 subsidie voor een maaltijd met minimaal 25 personen. Organiseer je een maaltijd met een inhoudelijk programma voor minimaal 50 personen, dan is de bijdrage € 1000. Je kunt een aanvraag vanaf 15 januari indienen. Er is een beperkt budget, op is op. Dus zorg ervoor dat je alles hebt voorbereid om op 15 januari de aanvraag in te dien.
Lees er meer over op de site van het Vfonds.   

Hoe organiseer je een Vrijheidsmaaltijd?

Een Vrijheidsmaaltijd organiseren is niet moeilijk, zeker als een aantal belangrijke zaken vooraf goed worden geregeld. Hieronder staan een aantal punten voor een Vrijheidsmaaltijd die je hierbij kunnen helpen.

 • Faciliteiten: Accommodatie, keuken, bediening, koks, tafels, stoelen en tafelgerei. Eigenlijk heb je dat al voor een groot deel in je clubhuis en onder eigen leden.
 • Wanneer: De vrijheidsmaaltijden worden alleen op 5 mei gehouden.
 • Verhalen: De gesprekken komen op gang door verhalen te vertellen. Daarvoor kun je gebruik maken van een van de 2750 verhalen uit het projecten Scouting in der Oorlog. De kans is groot dat er een verhaal bij zit dat bij jullie in de buurt heeft plaatsgevonden of zelfs over jouw Scoutinggroep gaat. Anders zijn er genoeg andere verhalen die van toepassing zijn.
 • Gastspreker: Je kunt het verhaal zelf vertellen of op papier op de tafels leggen. Het komt helemaal goed over als je daarvoor een gastspreker vraagt. Iemand die lokaal bekend is of gewoon goed kan vertellen.
 • Programma: De vrijheidsmaaltijd gaat uiteindelijk over het gesprek en de verbinding. Je kan dus naast een spreker ook een programma maken om het gesprek te bevorderen. Denk aan gesprekskaartjes, stellingen, dilemma’s of spelletjes. Speciale activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen vind je bij het programma-aanbod.
 • Gasten: Probeer de maaltijd toegankelijk te maken voor iedereen, nodig mensen uit en kijk daarbij verder dan je eigen Scoutingnetwerk. Misschien zijn er vluchtelingen of groeperingen uit andere culturen of delen van de stad/regio zodat er nieuwe ontmoetingen ontstaan.
 • Samen organiseren: Je kunt ook samen optrekken en een andere organisatie betrekken bij de organisatie. Jullie hebben de faciliteiten, de andere organisatie bedenkt het menu.
 • Subsidie Vfonds: Het Vfonds geeft € 350 subsidie voor een maaltijd met minimaal 25 personen. Organiseer je een maaltijd met een inhoudelijk programma voor minimaal 50 personen, dan is de bijdrage € 1000. Er is een beperkt budget, dus vraag je de subsidie aan zo snel mogelijk vanaf 15 januari 2024 want op is op. Lees er meer over op de site van het Vfonds.
 • Financiën: Kom je niet in aanmerking voor subsidie van het Vfonds? Heb je als Scoutinggroep budget voor het organiseren van een vrijheidsmaaltijd, ga je sponsoren zoeken, heeft de gemeente er een subsidiepotje voor of ga je een kleine bijdrage vragen aan de gasten om het geheel kostendekkend te maken?
 • Ondersteuning gemeente: Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft alle gemeenten geïnformeerd over de vrijheidsmaaltijden. Meld hier dat je een Vrijheidsmaaltijd organiseert. Wellicht steunt de gemeente je met extra publiciteit, promotie in eigen netwerk, faciliteiten of subsidie.
 • Ondersteuning Nationaal Comité 4 en 5 mei: Als je bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei je aanmeldt als organisator, dan word je ondersteund met allerlei middelen om je Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Van blikken soep tot gesprekskaartjes, placemats en posters. Ook geeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei je handige tips om jouw Vrijheidsmaaltijd nog bijzonderder te maken.
 • Publiciteit: Zoek niet alleen publiciteit vooraf om je Vrijheidsmaaltijd te promoten. Denk er ook aan om media uit te nodigen om zo achteraf te laten zien wat er tijdens de Vrijheidsmaaltijd gebeurde.

Ondersteuning, meer informatie en aanmelden

Aanvraag subsidie Vfonds

Aanmelden Vrijheidsmaaltijd bij Nationaal Comité 4en 5 mei

Activiteiten voor programma

Laat ons weten als je een Vrijheidsmaaltijd organiseert. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vertel in het kort hoe jullie Vrijheidsmaaltijd wordt.We vinden het ook leuk als je achteraf een foto stuurt.