Kan ik als groep betrokken worden bij een lokale herdenking
De meeste lokale 4 en 5 mei comités staan daar zeker voor open. Kijk ook op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei
Moeten we salueren tijdens de herdenking
Tijdens de nationale herdenking op de dam salueren scouts en zeekadetten niet en dragen ze geen hoofddeksel. Het is aan jullie als groep om te besluiten of je dit tijdens jullie lokale herdenking wel of niet doen. Als je het doet kan je het volgende aanhouden:
- In de houding = voeten naast elkaar handen langs de benen.
- Plaats rust = benen uit elkaar en gemakkelijk staan.
In de houding sta je bij: hijsen vlag, spelen taptoe, spelen Wilhelmus
(In de houding kan evt. gecombineerd worden met salueren. Indien hoofddeksel gedragen wordt, dan saluut aan het hoofddeksel, anders half saluut)
Kunnen we ons als groep aanmelden voor de herdenking op de Dam
Het Nationaal Comité bepaalt per jaar uit welke provincie deelnemers komen. Dit valt samen met de provincie waar de bevrijdingsfeesten starten. Uit die provincie werven we Scouts en Explorers (leeftijd 13-17jr), op individuele basis.
Kunnen wij het draaiboek van de Dodenherdenking op de Dam krijgen
We delen graag een voorbeeld draaiboek voor een lokale herdenking. Het draaiboek van de Nationale Herdenking is niet zo bruikbaar voor een lokale variant. De ceremonie duurt veel langer, met een veel grotere tijdsdruk en veel meer aanwezigen.
Hoe meld ik mij aan voor de Dodenherdenking op de Dam?
Op deze site vind je meer informatie on Nationale Herdenking
Hoe worden scouts geselecteerd om Dodenherdenking op de Dam te ondersteunen?
Scouts tussen de 13 en 17 jaar krijgen een persoonlijke uitnodiging om deel te nemen via SOL. Zorg dus dat er een juist mailadres in SOL staat. Er zijn 74 scouts nodig voor de taken op de Dam. In principe kan iedereen die zich aanmeld deelnemen, hier geldt een vol is vol-systeem, je kunt dan nog op de wachtlijst komen voor het geval iemand afzegt. Om een diversiteit aan groepen te garanderen, wordt er een maximum aantal deelnemers per groep gehanteerd.
Hoe kunnen wij als groep of speltak in ons wekelijkse opkomsten aandacht besteden aan herdenking van oorlogsslachtoffers?
We zijn bezig met het ontwikkelen van programma's. Deze worden binnenkort gepubliceerd op deze site on Herdenken met de groep
Waar vind ik meer informatie over het oorlogsverleden van mijn eigen dorp of stad?
Er zijn een aantal sites waar je terecht kan, we zijn deze nog aan het verzamelen en publiceren deze binnenkort op deze site. Op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei staat een lijst met monumenten, dit is vaak een goed startpunt
Onze groep is vernoemd naar een verzetsheld. Hoe kunnen wij daar meer mee doen in ons wekelijks programma?
Persoonlijke verhalen zijn een sterk middel om een verhaal te vertellen. Wanneer jouw groep naar een verzetsheld is genoemd is dat een mooie start. Op deze site gaan we ook verhalen verzamelen over scouts in de oorlog en groepen die vernoemd zijn naar mensen die actief waren in het verzet.
Hoe komen wij in contact met mensen die een oorlog hebben meegemaakt of daarover kunnen vertellen?
Steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt, ook krachtige verhalen uit volgende generaties. kinderen van mensen die omgekomen zijn in de oorlog, die vertellen over de gevolgen in hun latere leven. Maar ook een kleinzoon die de verzetsgeschiedenis van zijn opa is gaan onderzoeken.
Ook veteranen van veel recentere conflicten kunnen veel vertellen over het thema. Let wel op dat veel conflicten (zelfs in Afghanistan) voor veel jeugdleden al lang geleden zijn. Over WO2 hebben ze gehoord op school, van veel andere conflicten niet. Zorg dus dat je zie hier over bij praat voor de spreker komt. Op deze manier komt het verhaal beter aan.
Voor onze activiteiten regelen we de sprekers die iets vertellen over de WW2 via kamp Westerbork, daarnaast vragen we ook vaak veteranen van meer recente conflicten via veteraan in de klas.
Kunnen jullie bij ons langskomen om over Dodenherdenking te vertellen?
Het hangt een beetje van het doel van de bijeenkomst af of we dit kunnen doen. Het beste kun je even contact opnemen, dan overleggen we of en wat er mogelijk is