7 augustus 1922 Nijmegen – 19 september 1944 Nijmegen
Bommen Waalbrug onschadelijk gemaakt
Militaire Willemsorde (postuum)

Scouting

Jan was lid van Scouting in Nijmegen en deelnemer aan de Wereld Jamboree 1937 in Vogelenzang.

Tijdens de oorlog

Jan bleef lid van Scouting en werd in 1943 als Roverscout bij de Petrus Canisiusstam geïnstalleerd. Hij ging zelfs nog op geheim scoutskamp in Venray. Jan kwam als student terecht in het studentenverzet. Via de illegale Scoutingactiviteiten werden de Nijmeegse Voortrekkers ook betrokken bij het verzet. Jan bracht krantjes rond en hielp militaire inlichtingen te verzamelen, onder andere over de aangebrachte explosieven bij de Waalbrug en de spoorbrug in Nijmegen.

18 en 19 september

Vermoedelijk maakte Jan op 18 september 1944 explosieven onschadelijk die door de Duitsers waren aangebracht aan de Waalbrug. De dag erna gaf Van Hoof tekeningen van Duitse versterkingen rond de Waalbrug aan de geallieerden. Vervolgens loodste hij een verkenningswagen van de Britten door de Nijmeegse binnenstad. Op de Nieuwe Markt werd het voertuig in brand geschoten. Jan werd opgepakt, mishandeld en ter plaatse om het leven gebracht.

Jan van Hoof werd 22 jaar. Postuum ontvingen zijn ouders van Koningin Wilhelmina de Militaire Willemsorde.