Scouts in de oorlog is begonnen als een onderzoek naar verhalen over leden van de padvinders-, verkenners-, padvindsters- en gidsen organisaties die tijdens de Tweede Wereldoorlog iets bijzonders hebben gedaan. Verzet hebben geboden, door door te gaan met de activiteiten, of sterker nog, in het verzet zijn gegaan. Of die hulp hebben geboden toen anderen dat het hardste nodig hadden.

Het zijn verhalen die voor een groot deel al door anderen aan het papier of de computer zijn toevertrouwd. Door lokale groepen, omdat de persoon ooit lid was van hun groep, door de bekende geschiedschrijvers binnen Scouting of in de vorm van een toevallige verwijzing door schrijvers die zich bijvoorbeeld richten op een bepaalde plaats of verzetsgroep. De verhalen zijn echter nog nooit gebundeld. In het kader van 75 jaar bevrijding en de inspanningen van het Team Vrijheid in Herdenken van Scouting Nederland om groepen te helpen bij het behandelen van de thema’s vrijheid en herdenken proberen we dat nu wel.

Er zijn al tientallen verhalen verzameld en we zijn nog druk bezig om deze verhalen te controleren en redigeren. Het idee is om de verhalen in een of andere vorm te publiceren zodat ze voor ieder die dat interessant vind beschikbaar komen. Nu al een voorproefje van 5 verhalen van Scouts die actief waren in het verzet.

Jan van Hoof

7 augustus 1922 Nijmegen – 19 september 1944 Nijmegen