Herdenkingen door de jaren heen

2019 - Flevoland

Flevoland; In 2019 brachten de deelnemers een bezoek aan Kamp Amersfoort, een bijzondere plek in de Nederlandse geschiedenis. Het was de plek waar o.a. veel politieke gevangenen en verzetsstrijders gevangen werden gezet. Het regime was er zeer zwaar en veel mensen bezweken onder het zware werk, de zware straffen en het weinige slechte voedsel dat ze kregen. Het bijzondere is dat er relatief weinig meer te zien is van het originele kamp. Nog slechts een wachttoren, het kantoor van de kampcommandant en verschillende herdenkingsplekken die herinneren aan wat er gebeurd is op het terrein. Een andere bijzondere plek is de executieplaats.

2018 - Friesland

In 2018 stond het Verzetsmuseum in Leeuwarden centraal in het programma. Het museum is zeker het bezoeken waard, zeker onder leiding van een gids. Daarnaast liepen de deelnemers langs allerlei plaatsen in Leeuwarden met een verhaal. Tenslotte hoorden zij het verhaal van de bevrijding (beter bekend als De Overval) uit het huis van bewaring de Blokhuispoort in Leeuwarden verteld door (oud-scout)Gerrit Fokkema, de laatste overlevende van deze actie. (in 2019 is meneer Fokkema overleden op 95-jarige leeftijd)

Sprekers waren o.a. Een Scouts en Uruzganveteraan die als veteraan in het ere-couloir stond, een cameraman van de NOS die rampen en oorlogen verslaat, een dochter van ouders die bij de NSB zaten, een man die opgroeide in een kamp.