De Scouts die op 4 mei op de Dam actief zijn, worden daarop voorbereid tijdens een voorbereidingsweekend en een informatiedag. Tijdens het weekend komen er oorlogsveteranen, overlevers van de Jodenvervolging of oud-verzetsstrijders spreken. Ze gaan ook naar een locatie met een oorlogsverleden, zoals Kamp Vught of de Waalsdorper Vlakte. Het zorgt ervoor dat ze op 4 mei weten waarvoor ze actief zijn, waardoor ze bereid zijn om zich volop in te zetten ongeacht de taak die ze krijgen toebedeeld. Tijdens de informatiedag worden ze voorbereid op hun specifieke taak. Op 4 mei zijn ze de hele dag op de Dam, onder meer om hun taak praktisch te oefenen. Voor de lokale Dodenherdenking kun je dit in aangepaste vorm ook doen, zodat je Scouts bekwaam en zelfverzekerd hun taak uitvoeren.

Je kunt ook je Scouts voorbereiden door inhoudelijk in te gaan op de betekenis van de Herdenking. Denk daarbij aan: