Scouts en zeekadetten bij Nationale Herdenking op de Dam 2020

Ieder jaar zijn 72 scouts en 14 zeekadetten actief bij de Nationale Herdenking op de Dam. Ze reiken de kransen en bloemen aan, hijsen de vlaggen en begeleiden de oudste generatie genodigden.

Aangezien de herdenking zonder publiek en met zo min mogelijk mensen wordt gehouden, wordt er voor deze eervolle taken ook geen beroep gedaan op deze groep jongeren. Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn op 4 mei twee scouts op de Dam aanwezig om de herdenkingskransen van de diverse organisaties te plaatsen. Deze scouts zijn broer en zus die dagelijks in hetzelfde gezin wonen en hebben in 2018 al eens een taak hadden tijdens de Nationale Herdenking. Met deze ervaring en een extra voorbereiding op de dag zelf, zijn zij in staat om de gewijzigde taak uit te voeren.

De twee scouts zijn Kinke (15) en Sybe (18) uit Meppel. Zij hebben bovendien een persoonlijke motivatie om de kransen te plaatsen vanwege de ervaringen van hun grootouders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verhalenboekje Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog

Dit jaar zou groots worden gevierd dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd van onderdrukking en bezetting en anno 2020 75 jaar leven in vrijheid. Met dat vooruitzicht is begin 2019 gestart met het verhalenproject 'Scouting in de oorlog'. De ambitie was om 75 verhalen over Scouting en scouts in de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Het verhalenproject heeft inmiddels meer dan 400 verhalen opgeleverd! Uit deze verzameling zijn twaalf verhalen geselecteerd om een beeld te geven van de rol en positie van Scouting en scouts tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn als korte leesverhalen, ook voor kinderen, samengebracht in het boekje Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alle verhalen zijn ook terug te vinden op onze site.

Download hier het boekje:

Overleg met lokale comités over alternatieve herdenking

Veel scoutinggroepen en zeekadetkorpsen hebben de behoefte om op 4 mei een alternatieve Dodenherdenking te houden. Team Vrijheid in Herdenken denkt daar graag in mee en heeft hiervoor oproepen gedaan om met ideeën te komen. De ideeën die daarop binnen zijn gekomen hebben we meegenomen in ons laatste online teamoverleg. Uit dat overleg is vooralsnog het volgende gekomen:

Neem contact op met het lokale comité dat de herdenking organiseert

Het comité is leidend bij het bedenken en organiseren van een alternatief voor de lokale Dodenherdenkingen. We adviseren om het lokale comité te laten weten dat je met je scouts of zeekadetten beschikbaar bent voor ondersteuning en graag mee wilt denken bij het ontwikkelen van alternatieven. Benader dit zoals je dat in voorgaande jaren ook deed: je biedt aan om ondersteuning te verlenen bij de uitvoering. We adviseren om daarbij aan te geven ook over de inhoud van de herdenking mee te willen denken en dat je een officiële rol in de plechtigheden op prijs stelt.
We raden af om zelf een alternatieve herdenking te houden. We moeten voorkomen dat er een ongecoördineerde wildgroei van goed bedoelde initiatieven ontstaan, waardoor het beoogde effect van saamhorigheid en verbondenheid teniet wordt gedaan.

Draag eigen ideeën aan

Team Vrijheid in Herdenken heeft uit alle suggesties één idee ontwikkeld, waarbij op een aantal aspecten is gelet.

• Het moet door een lokale groep uitvoerbaar zijn, of in samenwerking met andere lokale organisaties.
  • Het moet zorgen voor verbondenheid.
  • Het moet zichtbaar zijn dat de inzet door scouts of zeekadetten gebeurt.
  • Het moet voor alle inwoners zijn die aan de alternatieve herdenking mee willen doen.

Het idee dat hieruit is voortgekomen, is voorgelegd aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei. We hopen dat ze enthousiast zijn over dit idee en het opnemen in hun ondersteuning aan lokale comités. Zodra we daar duidelijkheid over hebben, kunnen we het idee ook bekend maken. We doen er alles aan om dat zo snel mogelijk te laten zijn, zodat er voldoende tijd is om het te organiseren.

Uiteraard is dit ene idee niet zaligmakend. Het is dan ook niet de bedoeling om je als groep bij dit ene idee te houden. We waarderen het juist dat er veel creativiteit en betrokkenheid is bij lokale groepen en dat zij goed in staat zijn om mooie en waardige alternatieven te bedenken en te organiseren. Doe dat dus vooral en blijf ideeën met elkaar delen.

Alternatief voor lokale herdenkingen

#herdenkingssteentjes

Met het alternatief #herdenkingssteentjes kun je als Scoutinggroep op 4 mei toch een bijdrage leveren aan lokale Dodenherdenkingen. Het idee van het team Vrijheid in Herdenken is dat iedere Nederlander een herdenkingssteentje op een centrale plek in de wijk brengt. Deze worden op 4 mei door scouts naar het herdenkingsmonument gebracht. Zo voelt ieder individu zich dankzij Scouting toch verbonden bij de herdenking.

Ook zijn nieuwe activiteiten bedacht en aangepaste activiteiten rondom het thema 4 en 5 mei te vinden in #ikscoutthuis. Alle uitleg staat op de speciale pagina van vrijheid.scouting.nl.

Lees meer op onze site

Alternatieven voor lokale herdenkingen 4 mei

Nu de lokale Dodenherdenkingen op 4 mei niet of zonder publiek zullen plaatsvinden, zal dat voor veel scoutinggroepen betekenen dat ze dit jaar niet betrokken kunnen zijn bij de herdenkingen. Team Vrijheid in Herdenken komt de komende dagen online bij elkaar om alternatieve vormen voor scoutinggroepen en individuele scouts te bedenken. Suggesties hiervoor kunnen worden gemaild naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De alternatieve herdenkingen komen zo snel mogelijk op deze site.